Home Hypothecaire lening Hypothecaire lening aanvragen Lening aanvragen – Hoe beslist de bank of ik een lening krijg?

Lening aanvragen – Hoe beslist de bank of ik een lening krijg?

Naar een huis heb je lang gezocht, naar de beste lening misschien nog langer. Maar als je die gevonden hebt, dan duurt het nog wel even voor je op de koffie mag bij de notaris. De bank moet je een OK geven voor de lening. Hoe bepalen ze dat? Piep maar eens mee achter het gordijn, in de wondere wereld van de kredietscoring, het ESIS en de CKP.

We schreven al eerder wat er allemaal in je kredietdossier moet. Maar wat gebeurt er met het aanvraagformulier en die dikke stapel bijlagen? Om te beginnen voedt je bankier een paar cijfertjes aan de computer. Het zijn de objectieve dingen: leeftijd, looptijd van de lening, inkomen, uitgaven etc. Gewoon om te weten of je dossier binnen de huisregels van de bank valt. Als je aanvraag deftig voorbereid is door een hypotheek.expert, dan zal het licht van deze eerste kredietscoring wel op groen springen.

Met de luizenkam door de aanvraag

Daarna halen ze het vergrootglas boven om te zien of jouw papierwerk ook in orde is. Kloppen de loonbrieven en bewijsstukken met de gegevens op het aanvraagformulier? Bij een hypothecaire lening gaat het om grote bedragen, dus de bank kan gerust de tijd nemen om te checken op vervalsingen. Je naam wordt ook eens door de zwarte lijst van de CKP gehaald (de Centrale voor Kredieten aan Particulieren), om zeker te zijn dat je geen slechte betaler bent

Soms gaat het dossier dan nog naar een intern kredietcomité binnen de bank. Als ook zij ja knikken, maken ze hun aanbod formeel met een kredietbrief en een European Standardised Information Sheet — ESIS voor de vrienden. Dan is het weer aan jou om het aanbod goed te keuren. Dat is nogal een technische boel, dus vraag gerust eerst uitleg aan je hypotheek.expert alvorens je zomaar je krabbel zet.

Pingpong tussen de expert, de bank en de notaris

Naar de notaris dan maar? Niet zo snel. In de kredietbrief staat ook vermeld welke documenten je nog moet aanleveren om je dossier te vervolledigen. Denk aan de schuldsaldoverzekering en brandverzekering, de recentste loonbrief om te bewijzen dat je je job niet bent kwijtgeraakt… Die documenten lever je best zo snel mogelijk aan.

Na de ondertekening moet de hypotheek.expert de papierhandel terugspelen naar de bank. Die pingpongt ze dan weer door naar de CKP, omdat zij binnen de 48u moeten weten dat je een nieuwe lening hebt afgesloten. Want dat heb je nu effectief gedaan. Juridisch gezien heb je na ondertekening een bindende overeenkomst met de bank.

Nu moet de kredietbrief nog omgezet worden in een notariële akte. Het is de bank die dat in gang steekt. Zelf hoef je normaliter niets te doen. Toch raden we je aan om je notaris te laten weten met welke bank je in zee bent gegaan. Dan ben je zeker dat ze het aan beide kanten doen vooruitgaan en dat ze de verwachte timing halen.

Mag ik de rekening, alstublieft?

In de laatste week voor het verlijden van de akte krijg je van de notaris een afrekening. Daarin staat het allemaal. Echt allemaal: de uitgaven die horen bij je aankoop (registratierechten, eigendomsakte, erelonen, aktekosten) en bij je lening (leningsakte, nog eens erelonen en aktekosten, hypothecaire inschrijving, dossierkost van de bank). Het betaalde voorschot, het woonkrediet en het vereiste spaargeld staan er ook bij.

Uit die afrekening kan je dan afleiden hoeveel spaargeld je moet overschrijven tegen D-day — de afspraak bij de notaris. Check eerst nog eens of het bedrag wel overeenkomt met het financieel plan dat je met de hypotheek.expert opgemaakt hebt. Als het meer dan 500 euro scheelt, dan heeft er waarschijnlijk iemand een foutje gemaakt.

Wij zijn hypotheek.experts

Een hypotheek.expert is dus geen overbodige luxe, zeker niet als die gratis is. Laat ons maar bellen met de bank of de notaris als de rekening niet klopt. De bedoeling is dat jij zonder te bibberen bij de notaris zit. Dat schrijft vlotter, voor de laatste handtekening.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

Een berekening van je hypothecaire lening met élk cijfer erin opgenomen? Kom langs!

Schattingen zijn best handig, maar uiteindelijk wil je een overzicht van àlle cijfers, tot op de laatste komma. Wij helpen je een berekening maken die rekening houdt met alle kosten die aan de aankoop van je huis verbonden zijn. Geen verrassingen op het einde van de rit, beloofd!

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download