Nu nog een woonbonus? Dat kan, dankzij de liefde.
Gepubliceerd op oktober 8, 2021
De woonbonus, dat was een ferme jaarlijkse korting op je belastingbrief. Tot 1 januari 2020, toen de Vlaamse regering er de stekker uittrok. Spijtige zaak voor wie daarna een huis kocht. Ondertussen zijn we al bijna twee jaar verder, maar toch is er nog altijd een achterpoortje waardoor we alsnog op het fiscale voordeel kunnen intekenen. Met name: de liefde.
Stel dat je een paar jaar geleden een woning kocht, toen je nog vrijgezel was. Toen wandelde de ware binnen in je leven — en in je huis. Het zag er menens uit, dus ben je overeengekomen om de rest van de lening met twee af te betalen. Jijzelf geniet sowieso nog van de woonbonus (want jij kocht het huis vóór 2020) maar het verrassende is dat ook je partner mee kan profiteren. Op drie voorwaarden.
De spelregels
- Je moet samen intekenen op de lening. Formeel. Dat wil zeggen: de bank moet ook je partner erkennen als kredietnemer. Het volstaat niet dat hij/zij mee helpt betalen, er zijn handtekeningen vandoen.
- Je partner moet mede-eigenaar worden. Maar dat hoeft niet voor de helft te zijn. Helemaal niet, zelfs. We zien vaak banken die 10% of 25% als minimum vragen, maar er zijn er ook die zich met 1% eigendomsaandeel tevreden stellen. Straf.
- Je moet eerst trouwen of wettelijk gaan samenwonen. Het ene is al formeler dan het andere, maar beide mogelijkheden zijn OK.
Voor alle duidelijkheid, jullie moeten aan de drie voorwaarden tegelijk voldoen. Met een tijdelijke scharrel zal het dus niet lukken.
Wat als je niet aan de voorwaarden voldoet?
Wie niet aan de regels voldoet, krijgt geen woonbonus. Je partner mist dan die belastingvermindering van een goeie 900 euro per jaar. Maar dat wil niet zeggen dat het een slecht idee is om samen in te tekenen op de lening. Als jullie mede-kredietnemer en mede-eigenaar worden, dan delen jullie in de baten én de lasten. Je bouwt samen iets op. En je stapt weg van de grijze zone waar het eigenlijk niet duidelijk is hoe een inwonende partner kan bijdragen. Vraag je ‘huurgeld’? Vraag je enkel de helft voor elektriciteit, gas en water? Ook al ga je misschien samen verbouwen? Door samen af te betalen vallen veel vragen weg.
Nog één ding. De woonbonus is een regeling voor de eerste gezinswoning. Stel dat je verkast naar een ander huis en je verhuurt het oude huis. Dan vervalt de woonbonus voor het oude huis, want dat is nu niet meer jouw eerste gezinswoning. Het is vanaf nu fiscaal aftrekbaar onder het federale lange termijnsparen, zonder woonbonus. Huizen en belastingen, het is nooit simpel…
Bericht aan iedereen met een belastingfobie
Elke situatie is anders en kan leiden tot een andere fiscale regeling. Je hoeft daar geen specialist in te worden, dat zijn wij namelijk al. Kom gratis langs bij hypotheek.winkel als je met vragen zit. We know the drill.