Tijdelijk werkloos… gaat de bank mij nu nog vertrouwen?
Gepubliceerd op mei 12, 2020
Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren 1,3 miljoen Belgen technisch werkloos. Eén komma drie miljoen. Dat is ongezien. We klimmen stilaan weer uit de diepste diepten omhoog, maar talloze bedrijven sputteren nog op halve kracht verder. Dan zwijgen we nog over de sectoren die echt in de diepvries zitten, zoals horeca en toerisme. Zal de bank nog leningen toestaan aan al die mensen zonder loonbrieven?
Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, komt stilaan ook de woningmarkt uit zijn winterslaap. Huisbezoeken mogen weer sinds 11 mei, op voorwaarde dat er een makelaar aanwezig is en dat je genoeg afstand houdt. You know the drill. Onder particulieren mag het voorlopig nog niet, maar dat zal hopelijk ook in orde zijn binnen een paar weken. Maar wat met stap twee? Als je een droomhuis gevonden hebt, wil je natuurlijk ook eens bij de bank horen wat je kan lenen.
Om meteen de open deur in te trappen: onze kredietinstellingen doen niet aan liefdadigheid. Voor hen is er maar één bepalende factor: de zekerheid dat ze hun geleende geld terug gaan zien. Wie veel verdient, kan dus meer en beter lenen. Loonfiches zijn de geijkte manier om je bankier gerust te stellen. Maar technische werkloosheid aan 70% van je normale loon, dat is andere koek.
Newsflash: bankiers zijn ook mensen
Hoe reageren de bankiers daarop? Menselijk. Normaal verwachten ze voor een woonkrediet niet alleen dat je een job hebt, maar ook werkstabiliteit. Lees: meer dan één recente loonfiche. Dat is een probleem als je net weer aan de slag bent gegaan na de lockdown, omdat je dan één, twee of drie maanden niet hebt gewerkt. Op dat vlak zullen ze nu soepeler zijn.
De meeste kredietgevers, misschien zelfs allemaal, zullen genoegen nemen met een attest van je werkgever dat er vanaf nu weer aan het voorgaande regime gewerkt wordt. Dit zijn geen gewone tijden en dat weten zij ook. Maar wacht dus wel best tot je effectief weer aan de slag bent, want zonder job sta je er nog altijd even moeilijk voor. En om eerlijk te zijn: dat is OK.
Vergeet vooral niet zelf te denken
Los van wat de bank zegt: jij kan nog altijd best inschatten hoe jouw situatie eruit zal zien in de komende maanden. Eén op de zes zelfstandigen vreest voor een faillissement en 125.000 kmo’s lopen gevaar om op termijn overkop te gaan. Dat is niet niks. Op pauze duwen is niet altijd fout. Een huis kopen is duur en je moet echt wel stabiel in je schoenen staan. De vuistregel is dat je niet meer dan 35%-40% van je inkomsten uitgeeft aan je afbetalingen. Dat is geen regel of een wet, het is gewoon gezond verstand.
Herinner je de vorige grote financiële crisis van 2008. Die ontstond net in de Verenigde Staten op de woningmarkt, doordat mensen rommelkredieten aangesmeerd kregen. Stakkers die het zich eigenlijk niet konden veroorloven kregen toch een ‘no-doc loan’: een dure lening zonder dat ze werk of een goedgevulde spaarpot hadden.
Toen de dominosteentjes aan het vallen gingen, bleek dat de banken zich schandalig misdragen hadden. De hele hypotheekmarkt barstte als een bubbel uiteen. Iedereen had zomaar een smak geld gekregen en daar stond niets tegenover. Zo een situatie willen de banken nu vermijden, maar jij ook. Leg dus altijd eerlijk alle kaarten op tafel.
Alleen de kalmte zal ons redden
En bij dat laatste kunnen wij helpen. Bij hypotheek.winkel heb je niets te bewijzen zoals bij de bank. Voor een eerlijk advies houden we ons niet in, ook niet als dat advies is “wacht nog efkes”. Wij zitten klaar, deel de kaarten maar!
Slimme antwoorden op al je vragen?
Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.