Hoe een bod uitbrengen
Je hebt alle cijfers netjes op een rij gezet, je hebt je tijd genomen om op huizenjacht te gaan en nu is de kogel door de kerk: je hebt je droomhuis gevonden. Yes! Stapelverliefd en met een hoofd vol dromen trek je er liefst zo snel mogelijk in, maar er staat je eerst nog iets te doen: een bod uitbrengen. Maar euh… Hoe doe je dat eigenlijk?
Bieden doe je op papier
Zodra je een bod doet, wordt het écht spannend. Want of je het nu schriftelijk of mondeling doet, bieden is bindend. Anders gezegd: eens je een bod hebt uitgebracht, kan je het niet terugnemen. Ja, dat geldt ook voor die sms naar de verkoper of makelaar. Liefst zet je alles op papier: zo heb je onweerlegbaar bewijs én de ruimte om alle voorwaarden op een rijtje te zetten.
Op dat papier komt uiteraard hoeveel je wilt bieden, maar dat is lang niet genoeg. Ook het adres, de geldigheidsduur van je bod, je contactgegevens en nog een resem andere gegevens moeten daarop terug te vinden zijn. Voel je het al wazig worden in je hoofd? Geen nood: hier heb je een blanco template waar je zelf mee aan de slag kan. Helemaal valkuil-proof en goedgekeurd door de notaris. Graag gedaan.
100% bindend, maar…
Zoals we al zeiden: eens uitgebracht, is je bod bindend. Eigenlijk kan je dus geen kant meer uit, zelfs al mocht je plots aan het twijfelen slaan over die verandavergunning of het vliegverkeer boven je terras.
Gelukkig bestaat er zoiets als de opschortende voorwaarde. Die maakt dat de verkoop pas doorgaat wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Een typisch voorbeeld: de verkoop gaat niet door wanneer je als koper geen lening krijgt. Je kan nog allerlei andere zaken opnemen in die opschortende voorwaarden, zoals het bekomen van een milieuvergunning of een stedenbouwkundige vergunning. Soit, maak eens een afspraak met een hypotheek.expert alvorens je je bod uitbtrengt, het kan je serieus wat gedoe besparen.
Bedenktijd nodig?
Beslissen over je bod doe je beter doordacht dan halsoverkop. Laat je dus niet gek maken door de bokkensprongen van de markt, want je hebt ook altijd de mogelijkheid om een optie te nemen op een woning. Dat wil zeggen dat niemand anders de woning waar jij je een oogje op hebt kan kopen binnen een bepaalde periode. In ruil daarvoor betaal je wel een kleine bijdrage aan de verkoper. Met andere woorden: je koopt wat bedenktijd.
Hoor je het nog altijd in Keulen donderen als het gaat over bieden? Wij bieden je met plezier een paraplu aan in de vorm van een afspraak 😊.
Download het blanco bod !
Wat moet er nu allemaal in het bod staan? Veel meer dan de prijs alleen, dat is zeker. Wij gingen te rade bij een notaris. Hier kan je een blanco bod downloaden dat je als bieder 100% bescherming biedt.
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.