Winst halen uit je zonnepanelen, hoe snel speel je dat klaar?
Gepubliceerd op augustus 24, 2018
Zonnepanelen geraakten even in de vergetelheid toen de overheidssubsidies werden teruggeschroefd, maar zijn nu helemaal terug. Bovendien zijn ze tegenwoordig al na een paar jaar winstgevend. Maar hoeveel moet je daarvoor exact investeren en hoelang duurt het precies eer je echt van profijt kan spreken?
Energiezuinig leven wordt zoetjesaan een noodzaak voor al wie op deze planeet rondloopt. Wie de wereld liever niet naar de haaien ziet gaan, bespaart bovendien een flinke duit. Daarom verstrengt de staat de komende jaren de regelgeving voor energieverbruik in huis.
Nu al moet je voor elke woning die je in België te huur of te koop aanbiedt een energieprestatiecertificaat (epc) voorleggen. Dat stukje papier wordt vanaf 2019 nog een heel stuk belangrijker. Appartementen en huizen krijgen dan op hun epc+ een letter toegewezen van A tot F, die aanwijst hoe energiezuinig hun woning is. Elke woonst moet volgens de nieuwe doelstellingen tegen 2050 een epc+ A hebben.
Let the sunshine in
Wie niet in een Mad Maxiaanse rollercoaster wil belanden doet er dus goed aan te investeren in een degelijk geïsoleerde woning. Passiefhuizen en warmtepompen vallen zeker te overwegen, maar de voornaamste bron van zuinige energie is in Vlaanderen ontegensprekelijk de zon.
In Vlaanderen zijn meer dan 320.000 woningen ondertussen voorzien van fotovoltaïsche installaties. Toen de subsidiekraan in 2013 dicht ging, verloren ze even aan populariteit. Maar volgens de krant De Tijd “heeft de Vlaming zonne-energie duidelijke weer in de armen gesloten”. Ze zijn dus terug en met reden, al zijn er nog steeds vragen. Is er in ons land wel genoeg zonlicht? Renderen die installaties enigszins.
Op beide vragen kan je volmondig ja antwoorden. De technologische vooruitgang maakt dat we steeds meer energie kunnen halen uit het opgenomen licht, ook al is dat in onze contreien soms schaars. Veel huishoudens met zonnepanelen genereren jaarlijks zelfs reserves die naar het openbare net doorstromen. Is het toch echt te donker en kan er niet genoeg licht in stroom omgezet worden, dan val je alsnog op het reguliere net terug. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je oven het laat afweten terwijl je straks vijftien man aan tafel verwacht.
Heb je een jaar of zeven?
Via energiesparen.be kan je berekenen in hoeverre je dak geschikt is voor een fotovoltaïsche installatie. Je komt er zelfs meteen te weten hoeveel winst je kan genereren — want over het rendement valt nog een en ander te vertellen.
Natuurlijk: zonnepanelen installeren vergt een investering. Maar je energiefactuur ligt ogenblikkelijk een stuk lager en zodra je je aankoopbedrag hebt terugverdiend, leef je nog lang en gelukkig op gratis stroom. Niet slecht, toch?
Quanto costa?
Kort gesteld betaalt het gemiddelde huishouden tussen de 4000 en 5000 euro voor een volledige installatie. Voor die prijs krijg je enkele panelen op je dak en een omvormer die de opgewekte spanning omzet in wisselstroom.
Als je een gemiddelde stroomgeneratie in acht neemt, bespaart diezelfde installatie je zo’n 500 à 600 euro op per jaar. Dat wil zeggen dat je op een goeie zeven jaar je installatie terugverdient. En kan je de rest van de levensduur van je panelen genieten van gratis energie. Juichen!
Er zijn vanzelfsprekend heel wat factoren die dat gemiddelde beïnvloeden, maar deze berekening geeft je alvast een idee van wat er mogelijk is. Je kan ervan uitgaan dat een installatie zo’n 25 jaar productief blijft, dus dan rest je nog een bescheiden achttien jaar gratis stroom.
Een fotovoltaïsche installatie levert sinds enkele jaren geen belastingvoordelen of subsidies meer op. Een jammere zaak, maar logisch als je ziet hoe de aankoopprijzen de laatste jaren gekelderd zijn en het rendement op deze investering alleen maar interessanter geworden is. Nu nog een dansje voor de weergoden en je zit gebeiteld.