8 betaalbare tips om de waarde van je huis te verhogen
Gepubliceerd op juli 30, 2018
Een huis kopen om er je hele leven in te blijven wonen, dat is wat je ouders en je grootouders deden. De laatste jaren zijn instapwoningen echter aan de winnende hand: ideaal om als jong koppel de eerste jaren te cocoonen, zo’n sympathiek appartement of een te renoveren huis.
Goed, meestal is het van moeten omdat dat droomhuis op de boerenbuiten met die riante tuin nog niet echt binnen je budget past. Al kun je met wat slimme ingrepen later best wat munt slaan uit je allereerste eigen hoopje bakstenen.
‘Spaar nog maar wat’, is meestal de boodschap die je meekrijgt als blijkt dat je wat te krap bij kas zit om je eigen fermette met oprijlaan te bekostigen. Maar wij Belgen zijn koppig: huren beschouwen we als geld dat we elke maand de vuilbak in kieperen en zo’n starterswoning bekijken we meteen met dollartekentjes in de ogen. Je investering laten renderen is ook best haalbaar als je rekening houdt met een paar slimme ingrepen. We zetten de beste ideeën voor jou op een rij.
1. Een likje verf
Het klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar om de waarde (en de aanblik) van je huis op te krikken, kan een verse lik verf op de muren wonderen doen. En misschien kun je nog ergens wat ecocheques opdiepen om de kosten te drukken?
Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot de binnenmuren.
Net zoals bij een eerste date staat of valt alles bij de eerste indruk. Geen dwaas idee dus om de gevels ook een opknapbeurt te geven. Laat je gevel reinigen door een professionele firma of schilder de hele boel van top tot teen in een frisse kleur.
2. ‘Nieuwe’ keuken
Die ouderwetse keuken uit de jaren ’80 met eikenhouten deurtjes die weggemoffeld werd tussen vier donkere muren? Toen de droom van elke huisvrouw, vandaag, euh, net iets minder. Laat eens nakijken of die ene muur die de verbinding vormt met je woonkamer geen draagmuur is. Indien nee: gooi die eruit en de kans dat je de vrouw des huizes anno vandaag laat wegdromen als je beslist toch weer te verkopen, is meteen pakken groter.
Een volledig nieuwe keuken is natuurlijk geen koopje. Geen budget? Geen nood. Ook hier kun je weer op de verfborstel rekenen om alles er weer lentefris te laten uitzien. Wauw-effect verzekerd en budgetgewijs geen man overboord.
YouTubeyoutu.beBefore & After: A Fixer-Upper Gets a New Kitchen in Denver, CO | Design*Sponge
3. Nieuwe badkamer
Na de keuken is er nog zo’n ruimte waar mensen enorm op afknappen en die dus onmiskenbaar een weerslag heeft op de prijs: de badkamer. Wat is er afschrikwekkender wanneer je een huis bezoekt dan een volledig afgeleefde badkamer? Inderdaad: weinig. Dat gelige douchegordijn geeft je weinig zin om rustig een bad te nemen met wat kaarsen errond, toch?
Begin met je favoriete handige Harry te bellen (hallo, nonkel Jef!) en breek samen die oude, gebarsten tegels uit. Voor een paar duizend euro steek je je badkamer in het nieuw: een kraaknet douchescherm, nieuwe meubels en blinkende tegels. Het wellnessgehalte schiet zo de hoogte in, net als de waarde van je huis.
4. Verloren ruimtes
Die zolder waar je nooit een voet zet, zou die niet kunnen omgebouwd worden tot extra kamer of bureau? En de kelder, die is toch perfect voor een echte (wo)mancave of een wijnkelder met alles erop en eraan, nee?
Geen investering die harder rendeert dan een extra ruimte creëren. De cijfers spreken voor zich: een extra slaapkamer maakt een woning al snel 4% duurder. Je ziet: vele kleintjes maken één groot.
5. Pak de tuin aan
De makkelijkste oplossing is meteen ook de leukste: trek die overall aan, haal er een hark bij en ga aan de slag tot je tuin eruit ziet zoals die in de boekjes. Spik en span, dat wil zeggen geen onkruid op het terras, het gras mooi gemaaid, fris geurende bloemen en wat hagen die voldoende privé garanderen.
De truuk is om mogelijke kopers te doen dromen — ze moeten zichzelf kunnen zien zitten op dat terras, in de zon, met een glaasje rosé voor het aperitief. Tip van de dag: als je nog ecocheques over hebt na je schilderwerken, kun je er ook bloemen en planten mee kopen 😉 .
6. Zonnepanelen
Een andere groene oplossing om de waarde van je huis te verhogen is te investeren in zonnepanelen. We horen je al tegenstribbelen: de kostprijs is niet van de poes en de subsidies worden teruggeschroefd. Allemaal waar, maar het is en blijft een goede investering. Zeker omdat de prijs van de zonnepanelen de laatste jaren een serieuze duik genomen heeft en het rendement een pak omhoog is gegaan.
Het voordeel van zonnepanelen is bovendien dat je de aankoopprijs vrij snel terugverdient (lees: op 10 à 12 jaar), en dat toekomstige kopers weten dat zij hun elektriciteitskosten enorm zullen kunnen drukken.
Is je spaarpot echt leeg en zijn zonnepanelen dus niet aan de orde? Begrijpelijk. Maar misschien heb je wel nog wat ruimte in je maandelijks afbetalingen? Informeer je dan over de energieleningen van de Vlaamse Overheid, waarmee je tot 15.000 euro kan lenen aan een rentevoet van 2%. Voor sommigen doelgroepen kan dat zelfs teruglopen naar 0%.
7. De kleintjes
Soms zit het in de details. Hoe geef je een moderne touch aan je huis zonder fortuinen uit te geven? Heel eenvoudig: door de details onder handen te nemen. Deurklinken, handvatten of schakelaars van tientallen jaren geleden? Die kleinigheden vervangen kost je tijd noch moeite — hoogstens wat handigheid met een schroevendraaier.
8. Let there be light
Last but not least: licht, licht, licht! De beste dingen kosten helemaal niks, en licht is er één van. Niet te geloven wat je kunt bereiken door het licht naar je hand te zetten. Geen paniek, je hoeft niet meteen alle muren uit te breken en overal grote ramen in te stoppen. De juiste verlichting kan al meteen een heerlijk ruim gevoel creëren. Een paar slim uitgekiende lampen geven je koopkandidaten meteen het gevoel dat ze al thuis zijn. Slim, makkelijk en niet duur.
Je ziet: je hoeft absoluut geen zware investeringen te doen om op korte termijn de meerwaarde van je huis te boosten. Speel het slim en voor je het weet is je huis verkocht, wat jou weer een stapje dichter brengt bij je eigen droomhuis. Kudos!
Download je blanco bod
Heb je je instapwoning gevonden en sta je op het punt om een bod uit te brengen? Download hier dan alvast een blanco bod dat je volledig bescherming biedt.