Huis kopen? Wachten op verlaagde registratierechten is geen goed idee.
Gepubliceerd op maart 6, 2018
“Stel de aankoop van je woning uit”, blokletterden de media de afgelopen dagen. Vanaf 1 juni komt er namelijk meer duidelijkheid over de registratierechten en er wordt in de wandelgangen al druk gefluisterd dat die een stuk gunstiger zullen uitvallen. Voet op de rem dan maar? Toch niet. We fileerden de meest gehoorde misvattingen voor jou en vertellen je waarom wachten in je nadeel is.
Je droomhuis kopen doe je best nu
Groot nieuws was het in de kranten: de woningmarkt is met 7,9% gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Wat is er aan de hand? Met het oog op de plannen van minister Bart Tommelein om de registratierechten tegen de zomer te verlagen, kiezen kandidaat-kopers voor een spelletje kat uit de boom kijken. Hoewel er nog veel onduidelijkheid heerst over de details van het nieuwe decreet, wordt er dus druk gegokt en gespeculeerd. Helaas vertoont veel van de verspreide informatie hier en daar wat gaten. En dan krijg je uitspraken als deze.
“De nieuwe regels gaan in op 1 juni”
Fout. Het CIB noemt op haar website 1 juni als richtdatum, maar vervolgt met deze zin: “Deze datum kan nog verschuiven richting 1 juli, 1 augustus of zelfs later.” Voor het decreet van kracht wordt, moet het namelijk nog van adviezen worden voorzien en langs een parlementaire commissie, om uiteindelijk te worden goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Enig geduld is dus geboden.
“Ja maar de rente ligt nu WEL laag”
Juist. Maar dat blijft niet zo. In de VS zien we momenteel een stijging van de rentevoet, en als het regent in de States, druppelt het in Europa. Tegen dat je je compromis kunt ondertekenen, zullen de rentes hier allicht alweer de hoogte in klimmen. Er is trouwens niet veel nodig: met een stijging van amper 0,30 % is je verhoopte korting op de registratierechten al helemaal opgesoupeerd door de verhoogde intrestlast.
Kwestie van het wat bevattelijk te maken; een kleine rekenoefening.
Stel, je woning kost 200.000 euro, een lening die je afbetaalt op 20 jaar. Gaat de rente 0,20% omhoog, dan krijg je een meerkost van 4500 euro en een maandlast die met 20 euro omhoog gaat. Stijgt die rente tot 0,30%, dan hebben we het over 7000 euro extra kosten en maandelijks 30 euro erbij.
“Wachten kan sowieso geen kwaad”
Think again. Als iedereen een poosje zijn adem inhoudt en dan tegelijkertijd koopaktes gaat ondertekenen, dan geraakt de vraag- en aanbodbalans in de war. Want als al die huizenjagers op hetzelfde moment hun zoektocht hervatten, jaagt de grote vraag vanzelf de prijzen weer de hoogte in.
Wat moet ik dan wel doen?
Actie ondernemen, wetende dat het de datum van je compromis is die bepalend is voor de registratierechten. Als je je droomhuis hebt gevonden, ga er dan gewoon voor. En onderhandel slim, want de 3% die je nu extra bedisselt op de verkoopprijs, zal je op het einde van de rit veel meer opleveren dan het geld dat je zou uitsparen door nog een paar maanden te talmen.
Wil je graag weten wat een hypotheek.expert voor jou specifiek kan betekenen tijdens de zoektocht van je droomwoning?